Brister i deklaration kan vara skattebrott

Skattebrott ger höga straff – detta för att verka förebyggande mot att ett sådant brott alls ska ske. Vilken politiker har trampat i klaveret nu och missat redogöra för inkomster i sina deklarationer?

 

deklarera i tid och rättI ett tidigare skrevs det om skattefusk som ger straffavgifter och i vissa fall ännu värre straff än så. Skattebrott något som enkelt kan undvikas, och ska undvikas. Betala dessutom rätt skatt och i tid med en självrättelse, då slipper du straffavgifter och har ryggen fri.

 

Skattebrott med skatteundandragande på över 200 000 kronor

 

Just nu är det en känd politiker som står i strålkastarljuset efter att ha ertappats med just skatter som inte betalats. Det är Mona Sahlin som döms och straffas för skattebrott. Det visar sig att hon inte har deklarerat alla sina inkomster de två senaste åren och totalt sett handlar det om ett så kallat skatteundandragande på över 217 000 kronor.

 

Bristande deklarationer under två år för Mona Sahlin

 

I en artikel i Expressen går det att läsa om hur Mona Sahlin, tidigare S-ledare, registrerade en enskild firma för föredragshållande, artikelskrivande och opinionsbildning under år 2013. För närmare fyra år sedan alltså. Men efter detta har bokföringen i denna enskilda firma lidit stora brister enligt en utredning gjord av Skatteverket. Under de två senaste åren har inte ens deklarationer gjorts som visar på samtliga inkomster som firman har haft. Skatteverket gjorde till och med en polisanmälan i juni i år och skickade då denna till Ekobrottsmyndigheten. Detta har gett Mona en villkorlig dom och 50 dagsböter på totalt 23 000 kronor för två fall av skattebrott. Hon har erkänt brott och godtagit strafföreläggandet.

 

Det visar sig dessutom att den tidigare partiledaren har missat att redovisa tre månadslöner till sin tidigare livvakt, en person som hon tidigare skrivit falska löneintyg till – något som i sig har resulterat i ett så kallat separat strafföreläggande. Hon nekar till brott eftersom uppsåt saknas enligt sin advokat Staffan Bergqvist, hennes avsikt har alltså enligt hennes försvarare aldrig varit att undandra sig att betala skatt.

 

På grund av särskilda omständigheter

 

Hon säger att hon under sin tid som nationell samordnare mot extremism har brustit i sin noggrannhet när det kommit till upprättandet av deklarationerna från både 2015 och 2016 – något som gett till följd att just ett antal men fåtal, intäktsposter har utelämnats. Hon säger vidare att hon vidgått reglerna på grund av dessa särskilda omständigheter.