Kalkylera ditt lån, undvik snåriga regler

Antalet skuldsatta har minskat i Sverige och når just nu rekordsiffror. Samtidigt varnar man för att fler registrerar skulder. Det är en kombination av högkonjunktur och skuldsaneringar som har lett till att siffrorna hos Kronofogden har minskat – men det verkar vara ett snårigare systemfel som leder till fler registrerade skulder.Vad kan man som företagare lära utav det något paradoxala ekonomiska läget i Sverige?

Ska du själv ta ett konsumtionslån är det en god idé att räkna på lån hos Sekina. Där kan du enkelt räkna ut vad lånet skulle kosta dig, månad för månad. Att ta lån smart och själv räkna på sina månadskostnader är av största vikt, både för den som ska ta ett mindre lån och den som ska ta ett större.

I annat fall kan du vara en av dem som drabbas av höga räntekostnader. Räntan är den kostnad som långivaren tar ut för att ge dig ett lån. På mindre och därmed snabbare lån behöver banken en högre ränta, eftersom de inte tar ut någon annan pant på lånet. Men kan det vara andra saker som ligger bakom det höga skuldregistreringsantalet hos Kronofogden?

Vad beror den svenska skuldsättningen på?

Regeringen föreslår nu räntetak på snabblån. Vad det skulle innebära för lånemarknaden spekuleras det i, men många experter menar att skuldsättningen troligtvis inte kommer minska. Så länge folk behöver extra tillskott i sin årliga budget, så kommer det finnas lösningar och sätt att kringgå regler. Det beror på att skuldsättningen i sig inte beror på att folk tar snabblån till en renovering, resa eller investering, utan att folk tar blancolån till insatser för större bolån.

Att många nya registrerar sina lån menar många är en tydlig varningssignal. Amorteringskrav, räntetak och skuldsaneringar. Allt detta är åtgärder för att minska skuldsättningen i de svenska hushållen. Samtidigt vet man att många av skulderna faktiskt kommer från statliga myndigheter. Det kan vara bostadsbidrag som behöver betalas tillbaka på grund av dålig uppföljning, eller försäkringskassan som gör folk återbetalningskyldiga i olika ärenden. Snåriga regler, menar DNs Maria Croft.