Julklappar på nätet – företagen visar vägen

E-handeln ökar för varje år som går, och julen är en av de riktiga topparna. Vi köper allt mer julklappar, men också julpynt och mat, på nätet. Här följer konsumenterna företagen, för det har länge varit vanligt att företagsjulklappar köps på nätet.

Det har länge varit vanligt att företagsjulklappar köps på nätet. Det gäller både presenter som företagen köper till sina anställda, och presenter som köps för att ges till kunderna. Nu verkar det som konsumenterna på allvar följer företagens exempel. Det kommer allt fler tecken på att årets julhandel på nätet kommer att slå rekord.

Staty av tomtefamilj i LuleåEn undersökning utförd av bl.a. Postnord, som Göteborgs-posten skriver om här, visar att 20 miljarder kronor kommer att läggas på julklappar i år. Av dessa kommer, enligt samma undersökning, 6,4 miljarder att spenderas online. Det innebär en ökning med 14 procent jämfört med föregående år. Carina Blom, som är detaljhandelsanalytiker på svenska Postnord, säger att fördelen för konsumenterna är att de kan ta tid på sig, jämföra olika produkter och erbjudanden, och sist men inte minst handla vid vilken tid som helst på dygnet. Mest populärt är det att handla på nätet om man är i åldern 18 till 49 år.

Totalt spås e-handeln växa med 17 procent under år 2017, skriver Nya Wermlands-tidningen. Totalt kommer denna handel då att omsätta 68 miljarder kronor. Det har troligen inte bara med det ökade intresset för e-handel att göra. Vi upplever just nu en högkonjunktur i Sverige, och många hushåll har mer än på länge i plånboken. Detta avspeglas också i konsumtionen, inte minst i juletid.

Var ute i god tidTomte med kundvagnar

En annan sak som konsumenterna kan lära av bolagen är att vara ute i god tid. Alla företag i Sverige som planerar att ge bort någonting i jul har beställt sina företagsjulklappar för länge sedan. Posten och andra logistikföretag rustar just nu för att förbereda sig för julen. Postnord har bl.a:

  • Anslutit fler postombud
  • Förlängt sina öppettider
  • Utökat kapaciteten hos sina befintliga serviceställen, så att fler ska kunna få hjälp samtidigt
  • Förberett sig för att kunna leverera paket också på lördagar
  • Förlängt öppettiderna hos kundtjänst
  • Anställt mer personal på terminalerna och i hela den logistiska kedjan

En julklapp till de behövande

Fick du någonting förra året som du inte behöver, men som du tror att någon annan kan ha glädje av? Kanske kan du ge bort den. På många håll i landet samlas julklappar in för att ges till behövande barn och ungdomar på bl.a. flyktingboenden och sjukhusens barnavdelningar. I Skellefteå samlas julklapparna in på hotell Scandic, skriver Norran.

Läkarmissionen har initierat en kampanj där barn i Sverige skickar julklappar, och också skriver hälsningar till mottagarna, som är barn i Moldavien, Rumänien och Ukraina. Kampanjen, som heter Aktion Julklappen, har genomförts sedan 1998, och har sammanlagt förmedlat mer än 540 000 julklappar. Det är inte bara barn som skänker julklappar, utan även skolor, föreningar och företag. Varje paket innehåller samma saker, för att det inte ska uppstå några konflikter. Mer om projektet finns att läsa här.