Livet som frilansare – fördelar och nackdelar

Med den ökande utvecklingen av internet och kommunikationsvärlden kan vi se att antalet bloggare tycks växa som svampar ur jorden, och ord som frilansare och digital nomad har blivit allt vanligare. Men vad innebär det egentligen att vara frilansare? Är det verkligen bara total frihet eller är det också en kamp att få pengarna att räcka?

En frilansare är en egenföretagare, det vill säga en person som inte är fast anställd utan som utför uppdrag åt olika företag, institutioner eller andra arbetsgivare. Exempel på frilansare är en konsult, frilansfotograf eller en frilansskribent. Skatteverket och andra källor som företagande.se belyser också kravet på att betala F-skatt som frilansare.

Vad finns det för fördelar och nackdelar?

När vissa av oss tänker på frilansare kan vi nästan se en person på en fantastisk strand framför oss; en person som sitter med laptopen i knäet och en kokosnöt i handen, tittandes över ett paradis med klart, turkost vatten och vackra palmträd. Och det är faktiskt en av många fördelar man kan ha som frilansare – friheten att jobba varifrån man vill. Möjligheten att kunna arbeta självständigt när det passar oss bäst faller många i smaken. Dessutom kan det vara härligt att inte behöva be en annan person om tillåtelse för att ta semester vid önskad tidpunkt eller liknande.
Nedan har vi tagit upp några viktiga fördelar och nackdelar med att vara frilansare!

Fördelar med att frilansa:
– Du är din egen chef
– Lyxen att kunna ägna dig åt ett jobb du verkligen älskar
– Friheten att resa och jobba från soffan, stranden eller var helst du vill
– Möjligheten att skapa ett schema som passar just dig
– Kontakt med nya spännande människor och branscher
– Bekvämligheten att slippa spendera tid på transport till och från jobbet

Trots fördelarna finns det naturligtvis också nackdelar, och den kanske mest uppenbara är att det i vissa fall kan vara svårt att ha ekonomisk trygghet. Dessutom för det med sig andra ansvar som exempelvis deklaration och bokföring.

Nackdelar med att frilansa:
– Ansvar för administrativa uppgifter som bokföring och deklaration
– Eventuell ekonomisk osäkerhet, särskilt i början
– Eventuellt arbete på helger eller röda dagar

Huruvida man vill ta steget att bli frilansare eller inte är naturligtvis ett individuellt beslut, men en sak är säker, iden ger många av oss en tankeställare!